Një shoqëri në të cilën karikaturat dhe humori janë mënyra për t’u informuar njerëzit, në të vërtetë nuk është edhe aq e lirë, deklaroi Marko Somborac, një nga autorët më të njohur të komikëve dhe komentatorëve politikë në Serbi.

Komikët e përditshëm politikë  “Rripi i Blic “, autori i të cilit është Z. Somborac, perceptohet se është një lloj fenomeni shoqëror dhe aktualisht është autori më i njohur i komikeve në Serbi. Kjo është kryesisht falë mënyrës që Somborac  i tipizon dhe vizaton politikanët serbë dhe ndërkombëtarë, si dhe anëtarët e tjerë të elitave.

Vetë satira është një pasqyrim i madh i situatës në një shoqëri. Në këtë drejtim, Somborac vlerëson se një shoqëri në të cilën humori është një mënyrë për të informuar njerëzit nuk është shumë e lirë. Ai theksoi se ndryshimi kryesor në komikët e tij gjatë qeverive të kaluara dhe ato të tanishme është në të vërtetë numri i personazheve të përfshirë.

“Një ndryshim fenomenologjik është se më parë ka pasur qeveri të koalicionit me shumë karaktere interesante dhe shumëngjyrëshe. Tani ju keni vetëm një personazh, duke qenë vazhdimisht i pranishëm në baza të përditshme, në të gjitha cepat e lajmeve, frigoriferëve, komedive … kështu që nganjëherë unë shtoj karaktere të tjera në të, kështu që nuk bëhet i mërzitshëm … ”

Rripi komik i përditshëm i Somborac filloi të botohej në gazetën e përditshme Blic në fund të vitit 2005. Kishte presione gjatë punës, por, sipas tij, redaktorët e tij kryesisht merreshin me goditjet që ishin menduar për të, ndërsa në të njëjtën kohë, duke luftuar për ta bërë kompaninë të funksionojë dhe të fitojë para.

Ai beson se në kritikat e shoqërisë sot përdoren aspekte të ndryshme artistike, se ka mjaft humoristë të mirë që punojnë mirë, dhe ka audiencë për punën e tyre. Mund të ketë më shumë, thotë ai, por ka të bëjë edhe me situatën ekonomike, etj.

Kur bëhet fjalë për animimin, Somborac tha se përpiqet të luftojë për çështje themelore me interes publik, për të cilat mund të diskutohet lirshëm. Ai shtoi se është thjesht e pabesueshme që ka mungesë të reagimit në media dhe raportim të bazuar në fakte për një deklaratë të caktuar të përfaqësuesve të klasës në pushtet.

Marko Somborac ishte mysafir i Klubit Social të Mitrovicës, OJQ Aktiv, në ngjarjen e quajtur “Komika si një mënyrë simbolike e kritikës sociale”. Përveç bisedës me z. Somborac, të ftuarit e Qendrës së Energjisë Qytetare patën mundësinë të njihen me punën e tij, në një ekspozitë të organizuar pas diskutimit.

Pin It on Pinterest

Share This