“Nëse e shikojmë çështjen në mënyrë abstrakte, kemi një vrasje profesionale në duart e një hetimit amator,” tha gazetari dhe ish-drejtori i Radio Beogradit Millivoje Mihajlloviq, duke folur për vrasjen e Olliver Ivanoviqit. Nipi i Olliverit, Alleksandar Ivanoviq, thekson se në Beograd “kur është fjala për hetimin është errësirë, e vetmja gjë që kemi është procedura që po zhvillohet në Prishtinë, e cila nuk po sjell sukses.”

Në debatin e Klubit Social të Mitrovicës “Liri, demokraci, (pa) drejtësi”: tre vjet nga vrasja e Olliver Ivanoviqit, u diskutua për besim në sistemin gjyqësor, sa e rrezikshme është të merresh me politikë sot, cilat janë pasojat e vrasjes së Olliver Ivanoviqit për shoqërinë në veri të Kosovës, Kosovë dhe Serbi, por edhe për shumë tema të tjera.

Avokati dhe nipi i Olliver Ivanoviqit, Alleksandar Ivanoviq, thekson se u krijua përshtypja se krijuesi i vrasjes luajti me letrën e zvarritjes.

“Unë nuk shoh ndonjë mekanizëm tjetër mbrojtës përveç vazhdimisht të bëjmë presion dhe përsëri ta kthejmë çështjen në rend të ditës.”

Ivanoviqi thekson se është e pamundur që në Mitrovicën e Veriut të mos ketë regjistrime të vënies së zjarrit të veturës së Olliver Ivanoviqit, hyrjes në banesën e tij dhe të aktit të vrasjes.

“Do doja që së pari të gjenden ata persona që i vunë zjarrin  veturës dhe hynë në banesë dhe të shohim se ku ishin ata persona në ditën e vrasjes” thekson Ivanoviq.

Gazetari dhe ish-drejtori i Radio Beogradit, Millivoje Mihajlloviq, beson se procesi gjyqësor është i paralizuar.

“Më duket se as Prishtina, as Beogradi, e as bashkësia ndërkombëtare nuk kanë interesin më të vogël për të zgjidhur këtë vrasje,” thekson Mihajlloviq.

Ai konsideron se vrasja ishte seriozisht e planifikuar dhe e kryer në një mënyrë shumë profesionale.

“Në qoftë se e kemi këtë farsë me gëzhoja, sjellje jonormale të policëve, atëherë bëhet fjalë për një ngjarje të përgatitur seriozisht, një atentat politik. Bëhet fjalë për një sistem të mbulimit.  Mundësia që u shfaq ishte mundësia për të krijuar një ekip serioz ndërkombëtar të pavarur që do të kishte një pasqyrë në arkivat e Beogradit dhe Prishtinës, por ajo mundësi u humb. Nuk ka vullnet të mjaftueshëm politik për të hedhur dritë mbi atë vrasje,” tha Mihajlloviq.

Ivanoviq thekson se hetimi aktualisht po zhvillohet në Prishtinë dhe se veprime të caktuara para-hetimore po ndërmerren në Beograd.

“Ne në Beograd nuk kemi asgjë për të interpretuar, sepse është errësirë në Beograd. E vetmja gjë që kemi është procedura që po zhvillohet në Prishtinë, e cila është mjaft e pasuksesshme. Këtu sigurisht që një hetim ndërkombëtar do të ndihmonte. “Kjo vrasje ka një prapavijë politike, megjithatë, mungesa e interesit politik është sigurisht një moment politik, i cili shpresoj të kalojë,” tha Ivanoviq.

Mihajlloviq tha se po krijohet imazhi se Beogradi dhe Prishtina me deklarata rreth vrasjes së Olliver Ivanoviqit po i dërgojnë mesazhe njëri-tjetrit.

“Njeriu kundër ndarjes”

Kur bëhet fjalë për ndarjen e Kosovës, e cila u bë aktuale pas vdekjes së Olliver Ivanoviqit, bashkëbiseduesit theksojnë se ai (Olliveri) ishte kundër asaj ideje.

“Ai ishte një shënjestër për shumë njerëz, ai ishte një njeri i dialogut, një nga të paktët midis serbëve dhe shqiptarëve që besuan se ata mund të jetojnë së bashku. Ai ishte parimor, tregoi se di të organizojë njerëzit. Ai ishte një njeri me integritet, për jetesë të përbashkët. Pas vdekjes së tij, kishim idenë e ndarjes së Kosovës, dhe ai ishte kundër ndarjes së Kosovës. Ai ishte njeri kundër pavarësisë së Kosovës. Ai ishte një njeri nga terreni, kishte njohuri për çdo problem dhe problemet e çdo njeriu në Kosovë ”, tha Mihajlloviq.

“Është e vërtetë që Olliveri ishte një kundërshtar i madh i një zgjidhjeje të shpejtë, sepse konsideroi se në atë mënyrë diçka e madhe po tregtohej për këtë komb. Se kjo nuk sjell asgjë, dhe se humbet shumë. Nuk ka këtu zgjidhje të shpejta. Janë ndryshuar qendra të ndryshme të pushtetit në botë, intensiteti është ndryshuar dhe e gjithë kjo tregon se çështja e Kosovës nuk mund të zgjidhet brenda natës,” thekson Ivanoviq.

“Për vite me radhë, serbët në Kosovë janë ndjerë të tradhtuar, të shitur, të margjinalizuar, të dorëzuar në menaxhimin e nëntokës, dhe kjo vrasje është një vulë për humbjen e serbëve në Kosovë”, tha Mihajlloviq.

Në Kosovë, të gjithë duhet të mendojnë siç u thuhet, “vetëm Lista Serbe ekziston poshtë”, tha Ivanoviq.

“Nëse e shikojmë çështjen në mënyrë abstrakte, kemi një vrasje profesionale që është në duart e një hetimi amator,” thekson Mihajlloviq.

“Jam i sigurt se do të vijë koha kur kjo situatë do të ndryshojë. Besoj se si në Prishtinë ashtu edhe në Beograd ka njerëz që kanë një pamje më serioze për të ardhmen dhe ata nuk do të lejojnë që kjo vrasje të mos zgjidhet,” tha Mihajlloviq, duke shtuar se “kjo vrasje herët a vonë do të sqarohet”.

Debati me titull “Liri, demokraci, (pa)drejtësi:  tre vjet nga vrasja e Olliver Ivanoviqit” u organizua nga OJQ “Aktiv” me mbështetjen e Fondacionit të Kosovës për Shoqëri të Hapur (KFOS).

Source: Radio Kim

VIDEO

Pin It on Pinterest

Share This