EMPIRICA

Pjesëmarrja e Serbëve nga Kosova në procesin e vendimmarrjes në nivelin lokal dhe qendror të pushtetit është shumë e dobët, ndërsa konsensusi për pjesëmarrjen e tyre më të gjatë në sistemin politik kur nuk është arritur. Në rrethanat të tilla, gjerë me tani nuk ka ekzistuar ndonjë nxitje më e rëndësishme për kyçen e sektorit civil në proceset të monitorimit të pushtetit apo platformës e cila do t’ia lehtësoi përfaqësimin e zgjidhjeve të caktuara që mund të merren ekskluzivisht në nivel të lartë politik. Në anën tjetër, ngjarjet e fundit politike tregojnë për nevojën më të madhe për hapjen e hapësirave të tilla publike në të cilat sektori publik do të mundë të arrijë njërën prej roleve të tija më të rëndësishme-mbikëqyrjen e pushtetit dhe kyçen në proceset e vendimmarrjes. Për këtë arsye kemi vendosur të krijojmë “Empirica”, platformën për përfaqësim të qytetarëve, me qëllim që pjesëtarëve të bashkësisë serbe e cila jeton në Kosovë t’ua ofrojmë hapësirën në të cilën ata do të mund të fillojnë iniciativa të tyre dhe të kyçen në proceset e vendimmarrjes. Kjo platformë dëshiron të mbledhë dhe të nxitë përfaqësuesit të sektorit civil në bisedë për tema të rëndësishme për komunitetin serb, zhvillimin e propozimeve të politikave praktike dhe t’ia lehtëson lidhshmërinë e tyre me vendimmarrësin në nivelin qendror dhe lokal. Megjithatë, “Empirica” promovon hulumtimet, punët politike dhe propozimet për zhvillim e politikave të reja të cilat, sipas fakteve empirike, tregojnë që ekzistojnë probleme të caktuara të cilët i mundojnë pjesëtarët e bashkësisë serbe.

EMPIRIKA: ANKESË NË LIDHJE ME INCIDENTET E FUNDIT

EMPIRIKA: ANKESË NË LIDHJE ME INCIDENTET E FUNDIT

Platforma për avokim Empirika, në dritën e incidenteve të fundit të cenimit të pronës private të qytetarëve serbë në tërë Kosovën, dëshiron të apelojë tek institucionet përkatëse që të ndërmarrin hapa të nevojshëm për të parandaluar dhe mbrojtur shkeljen e njërës nga...

NJOFTIME PËR SHTYP

NJOFTIME PËR SHTYP

Lidhur me sulmin fizik ndaj pronarit të kompanisë Puls inzinjering dhe të RTV Pulse, Nenad Millenkoviq, i cila ka ndodhur me datë 27.04.2020 para selisë së Organit të Përkohshëm të Komunës së Mitrovicës, theksojmë se informacioni që katër persona të maskuar kanë...

NJOFTIM

NJOFTIM

Pas shpërthimit të pandemisë të përmasave globale, rajoni i Ballkanit Perëndimor po kërkon gjithashtu të gjejë (miratojë) një strategji adekuate për të kontrolluar përhapjen e virusit COVID-19 dhe në këtë mënyrë të ruajë stabilitetin dhe funksionalitetin e sistemeve...

Perceptimet e ndërsjella të Serbëve dhe Shqiptarëve në Kosovë

Perceptimet e ndërsjella të Serbëve dhe Shqiptarëve në Kosovë

OJQ "Aktiv" ka organizuar një panel diskutimi lidhur me atë se si serbët dhe shqiptarët në Kosovë shohin njëri-tjetrin dhe si mund të kontribuohet në bashkëjetesë të përbashkët më të mirë të dy popujve në të ardhmen. Shefi i Zyrës së Aktivit në Prishtinë, Boban Simiq,...

Ostale vesti

CENTAR GRAĐANSKE ENERGIJE

Sporazoom: qeveria e re – sfidat e vjetra

Sporazoom: qeveria e re – sfidat e vjetra

Tema kryesore e episodit të ri Sporazoom (do transmetohet të Mërkurën, 10 Qershor) do të jetë mundësia e vazhdimit të dialogut ndërmjet Prishtinës dhe Beogradit, pas krijimit të Qeverisë së re dhe heqjes së masave të reciprocitetit të vendosura për Serbinë. Mysafirët...

Sesion informues: Si të verifikoni diplomat

Sesion informues: Si të verifikoni diplomat

Cilat janë kriteret dhe procedurat e kërkuara në procesin e verifikimit të diplomave të fituara në Universitetin e Mitrovicës së Veriut, ishin disa nga temat e përfshira në 5 qershor gjatë seancës informative, e cila u drejtua nga Aleksandar Arsić (ECMI Kosova). Me...

SporaZoom: Dialogu në dritën e zgjedhjeve

SporaZoom: Dialogu në dritën e zgjedhjeve

Pasi që importi i mallrave nga Serbia në Kosovë pa taksa dhe tregtia u rivendosën gradualisht, lind pyetja nëse dhe si do të zhvillohet vazhdimi i dialogut të ndërprerë midis Prishtinës dhe Beogradit. Çfarë formati do të përdoret nëse vazhdimi i dialogut bëhet? Si do...

Pin It on Pinterest

Share This