Kryetari i Sindikatës së Mjekëve dhe Farmacistëve të Serbisë dhe anesteziologu Rade Paniq deklaroi seështë vërtetuar se Covid shkakton probleme më të mëdha shëndetësore sesa vaksina kundër kësaj sëmundjeje. “Asnjë vaksinë nuk ka ndonjë efekt të rëndë ose anësor,” tha ai. Profesori në Fakultetin e Mjekësisë në Beograd, Goran Bellojeviq, konsideron se, kur bëhet fjalë për vaksinimin masiv, duhet të vaksinohen sa më shumë njerëz sa më shpejt të jetë e mundur në mënyrë që të zvogëlohet vdekshmëria.

Në debatin online “Vaksinimi – e vërteta ose keqkuptimet” të organizuar nga OJQ “Aktiv”, Dr. Paniq tha se, përkundër të gjitha mangësive që shoqërojnë procesin e imunizimit në Serbi, përgjigjja e qytetarëve është për t’u lavdëruar. Ai tha se të dhënat nga e gjithë bota tregojnë se vaksinat që janë në përdorim në Serbi nuk kanë ndonjë efekt anësor serioz dhe se Covid lë pasoja më të qëndrueshme shëndetësore.

“Mendoj se tani për tani nuk kemi asnjë arsye reale për të dyshuar në ndonjë prej vaksinave që janë në tregun tonë dhe se është sigurisht më e mençur të vaksinoheni sesa të prisni për një rezultat pothuajse të sigurt, i cili është se në një moment, herët a vonë do ta keni Covid-in, dhe pastaj me të edhe pasojat e tij”, tha Paniq.

Ai tha se të gjitha vaksinat e disponueshme në Serbi janë të licencuara për përdorim në institucionet shëndetësore. Duke iu referuar frikës së disa qytetarëve se vaksinat kanë efekte anësore, Dr. Paniq tha se çdo ilaç që prodhohet ka disa efekte anësore.

“Kërkoj nga qytetarët të marrin udhëzimet e Aspirinës dhe të lexojnë kontradikcionet dhe efektet anësore. Thjesht, në këtë moment, profesioni duhet të marrë një pozicion të unifikuar dhe të rifitojë, nëse është e mundur, besimin e të gjithë qytetarëve të Serbisë në mënyrë që të jemi në gjendje shpejt të dalim të gjithë së bashku nga kjo krizë”.

Profesori në Fakultetin e Mjekësisë në Beograd, Goran Bellojeviq, është i mendimit se vaksina kineze është më cilësorja, pasi që i përket grupit të të ashtuquajturave “vaksina të vdekura”, dhe se në sistemin tonë shëndetësor ato janë përdorur edhe më parë.

“Në fakt është e vetmja vaksinë. Gjithçka tjetër nuk është vaksinë. “Çdo gjë tjetër është GM (modifikim gjenetik), pavarësisht nëse injektohet mesazhi, ose injektohet virusi, dhe pastaj i bashkohet një virus tjetër, është GM, dhe kjo nuk është GM”, thotë Bellojeviq.

Kur u pyet për të sqaruar se kush mund të marr vaksinën, profesor Bellojeviq u përgjigj: “Mund t’ju them se kush nuk lejohet të marrë vaksinën. Pra, fëmijët më të vegjël se 16 vjeç sepse asgjë nuk është hulumtuar, gratë shtatzëna gjithashtu sepse nuk dihet asgjë, pastaj njerëzit me sëmundje autoimune, të tilla si psoriaza ose sëmundja e Kronit dhe sëmundje të ngjashme autoimune. Pastaj ata që janë në kimioterapi, ata që janë në rrezatim”.

Nga ana tjetër, Dr. Paniq këshilloi qytetarët të lexojnë udhëzimet për kundër indikacionet për vaksinimin ndaj Covid-19 të lëshuara nga Instituti Batut dhe se aty më së miri shihet se kush mund dhe kush nuk mund të marrë vaksinën.

“Është vërtetuar se Covid do të shkaktojë probleme më të mëdha se vetë vaksina. Ajo që kemi si informacion nga Izraeli pas rivaksinimit është se 0,06% e tyre u sëmurën. Kështu që, me të vërtetë mendoj se në këtë moment nuk duhet të flasim për asgjë tjetër, por për faktin se është e pakrahasueshme se cili është dëmi më i madh – të sëmureni nga Covid apo të merrni vaksinën. Në atë moment kur të gjithë të rivaksinohemi, supozimet janë që ky imunitet për pothuajse të gjitha llojet e virusit do të jetë afatgjatë, mbase edhe gjatë gjithë jetës, dhe se ne nuk do të vaksinohemi vazhdimisht si kundër gripit. Rekomandohet që edhe ata që e kanë kaluar Covid-in të vaksinohen në mënyrë që të forcojnë imunitetin e tyre “, tha Paniq.

Duke folur për ndalimin e shpërndarjes së vaksinës në zonat serbe në Kosovë dhe vendimin për të transportuar popullatën për vaksinimin në Rashkë, Kurshumli dhe Bujanoc, Dr. Paniq tha se kjo është pasojë e politikës së Ministrisë së Shëndetësisë.

“Serbia, nëse ka dashtë, dhe unë e mirëpres faktin se ata kanë menduar për qytetarët e veriut të Kosovës dhe Kosovës në përgjithësi, është dashur t’u dërgonin një letër zyrtare urgjente përgjegjësve në Kosovë”. Na pëlqeu apo jo në këtë pikë. I quajtëm ata pushtues ose njëfarë qeverie të njëfarë Kosove. Në të njëjtën kohë, ishte e nevojshme të informohet komunitetin botëror dhe OBSh-ja dhe të gjithë që ata duhet në BE, dhe një leje për shpërndarjen e vaksinës, pra për dërgimin e vaksinës në territorin e Kosovës, sigurisht që do të ishte marrë. Fakti që qeveria jonë po inatoset dhe po tregon arrogancë, edhe Prishtina i përgjigjet me arrogancë, ka rezultuar që qytetarët e Kosovës të kalojnë nëpër këtë situatë”, tha Dr. Paniq.

Edhe pse ishte paraparë që në debat për vaksinimin të merrte pjesë Dr. Alleksandar Antonijeviq, epidemiolog në Institutin e Shëndetësisë Publike në Mitrovicë, i cili për shkak të rastit të vdekjes anuloj pjesëmarrjen, dhe një anëtar i Shtabit të Krizave. Anëtarët e Shtabit të Krizave të Republikës nuk iu përgjigjën ftesave të organizatorëve për të marrë pjesë. Duke komentuar një qasje të tillë të anëtarëve të Shtabit të Krizave, Profesor Bellojeviq tha se kjo ishte “imazhi i Serbisë”. “Nuk është askush nga qeveria të cilit mund t’i bëjmë pyetje, dhe kjo nuk është as hera e parë e as e fundit. Ata vazhdimisht shmangin ballafaqimin”, tha profesori Bellojeviq.

Duke iu referuar teorive të konspiracionit rreth koronavirusit dhe vaksinimit që po përhapen përmes rrjeteve sociale, Profesor Bellojeviq tha se problemi është mungesa e informacionit. Në lidhje me këtë, bashkëbiseduesit thanë se futja e të ashtuquajturës “Covid pasaportës” është një luftë politike midis fuqive botërore dhe spekulimeve, dhe se me siguri nuk do të ndodhë.

VIDEO

Pin It on Pinterest

Share This