Debata pod nazivom ,,Studentski bunt, jednorozi i ostala mitska bića“ koju je organizovala NVO „Aktiv“ održana je u prostorijama „Mitrovačkog društvenog kluba.

Sa univerzitetskim profesorom Oliverom Toškovićem i nastavnikom istorije Milošem Damjanovićem diskutovalo se o razlikama studenata u Srbiji devedesetih godina i danas, ulozi i društvenoj odgovornosti akademske zajednice u očuvanju demokratije, kao i o tome u kom pravcu se danas kanališe studentska energija.

Profesor Oliver Tošković rekao je da je teško napraviti paralelu između studenata devesedestih i danas, jer je tih godina i on sam bio student, a danas je profesor i na prištinskom i beogradskom Univerzitetu. Kaže da je njegova perspektiva sagledavanja  ovog pitanja malo drugačija.

„Prva metafora koja mi pada na pamet je način na koji studenti, ali i građani reaguju da sve ovo izgleda kao muzička rok scena devedesetih i danas. Vi ste devedesetih imali raspad države, tržišta i onda ste imali jednu potpuno haotičnu situaciju i u toj situaciji ste imali bujanje rok bendova, razvoj pank muzike, bunta i roka“ rekao je Tošković osvrnuvši se na to da je ranije toliko bendova i emisija o njima postojalo, a danas i ako postoje za njih se ne čuje.

Razlog za to vidi u kontroli medija.

„Možda nešto postoji, ali je medijska kontrola tolika da se to zapravo ne čuje. Mi možda ne znamo da to postoji, informisanost je loša. Drugi razlog je i taj da je bunt tada možda bio i jači, zato što je situacija egzistencijalno bila gora. Imali smo ratove, veliku ekonomsku krizu. Danas su ljudi nekako na granici, ne živi se tako loše. Dolazeći ovamo u kolima je išla pesma, to je Džoni Štulič rekao da je standard pokvario ljude. Samo kada imate malo povišeni standard vi ste u stanju da balansirate, a kada imate malo povišeni standard onda vi ne živite dobro, već živite na ivici egzistencije i stalno se plašite da ne propadnete“, istakao je Tošić.

Diskutovalo se i  tome da li su studenti danas spremni na akciju, da li mogu biti pokretačka snaga zemlje.

Istaknuto je da je malo pokretačke snage kod studenata danas i da su protesti koji se, ne tako često organizuju, oblikovani političkom pozadinom. Bar je to po mišljenju sagovornika, bio nedavni protest studenata u Kosovskoj Mitrovici, povodom taksi koje je Priština uvela na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

„Kada su u pitanju te demonstracije, nisam bio aktivno uključen u njihovo vođenje, organizovanje i održavanje. Razlog je taj što su u pitanju studentske aktivnsti koje uopšte nisu  potekle od samih studenata, to nije bila njihova inicijativa. U pitanju je klasičan instrumentalizovani politički proces, kao i sve ostale akcije kojih se ja sećam, više od deset godina su jedina vrsta aktivnosti. Do sada su na ovom fakultetu politički povodi bili jedina vrsta neke društvene akcije i to je uvek bilo instrumentalizovano od starne fakulteta, posebno preko režima što na lokalnom, što na centralnom nivou“, rekao je nastavnik istorije Miloš Damjanović.

Sa druge strane, Tošković kaže da mora da pohvali ovdašnje studente što je bilo kakava akcija i pokrenuta.

„Mislim da je bolje da se nešto desilo, da su se čuli studenti, nego da prosto bude kao da ne postoje. U ovom smislu ako pričamo o studenstkom aktivizmu, jeste, nešto se desilo. Sa druge strane, kada čitate izjave i medijske prenose, ja se u potpunosti slažem sa kolegom Milošem, ne postoji skoro nikakva razlika u porukama, formulacijama i suštini ideja koje su prenoslili studentski protesti od izjava koje su davali zvaničnici vlasti“, kaže Tošković.

Postavlja se pitanje ko bi trebalo da nauči studente na pokretanje zdravorazumske društvene akcije? Sa jedne strane to je na onima koji edukuju studente i gde zapravo leži jedna vrsta odgovornosti da ih nauče da moraju biti slobodni građani akademske zajednice i budu prava pokretačka snaga, bez uplitanja političkih faktora.

„Obaveza i dužnost profesorskog kadra je da moraju i trebalo bi da budu pokretači i generatori društvenog aktivizma kod studenata, neko ko će da ih podržava usmerava i bodri. Neko ko će da im daje ideje i da ih ispiriše“, kaže Damjanović i dodaje da je to preduslov jedne profesure, da budu inspiratori studenstkog aktivizma.

„Ako mi ne iznedrimo i školujemo politički svesna bića, onda kakvi su rezultati bilo kakvog uspeha“, poručuje Damjanović.

Tošković je napravio razliku između studenata u Beogradu i ovde.

„Kada sam došao 2004. godine ovde, ja sam tvrdio da su studenti studenti, to i danas mislim. Da li je kvalitet prosečnog studenta ovde i u Beogradu isti, mislim da bi suludo bilo da tvrdimo da jeste isti. To je isto kao da tvrdite da je prosečan rad studenta ili nastavnika u Beogradu i one na Kmbridžu isti, naravno da nije, ne može da bude, ali je neki procenat vrhunskih studenata ovde isti kao i u Beogradu. Ti koji su najbolji ovde, bili bi najbolji i u Beogradu“, rekao je Tošković.

Na kraju debate je zaključeno da je potrebno više nepolitičke socijalne akcije među studentima i porast interesovanja za društvena i kulturna dešavanja, jer ako nam se uruši jedan od stubova zdravog društva i ne dođe do korentih promena, stremimo ka nepovratnom društvenom i moralnom propadanju.

Celu debatu pogledajte na sledećem linku:

 

Pin It on Pinterest

Share This