Da nema izgleda da će vizne liberalizacije za Kosovo u skorijem period biti rekao je tokom otvorenog predavanja dopisnik prištinskog Koha Ditore i hrvatskog Jutarnjeg lista iz Brisela, Augustin Paljokaj, dugogodišnji novinar.

On je govorio o na temu aktuelnih procesa na Kosovu, u regionu, Briselu, zatim odnosu zemalja zapadne Evrope prema Kosovu i nastavku dijaloga Beograda i Prištine. Tom prilikom naglasio je i da se ideja podele ne bi mogla realizovati bez etničkog čišćenja, te da je čudno što je Federika Mogerini ispred Evropske unije prihvatila jednu takvu ideju.

,,Ako se 30 godina ulagalo u teritoriju Kosova, u njeno jačanje, zašto se sada podržava ideja podele i izmene granica kada se zna da bi se ona odrazila i na region i pokrenula druga žarišta, pitanja celovitosti Severne Makedonije BiH, Hrvatske itd”, objasnio je Paljokaj.

Otvoreno predavanje pod nazivom Evropska unija nakon izbora – u kontekstu odnosa EU i zemalja Zapadnog Balkana održano je u ponedeljak, 24. juna u mitrovačkom Centru građanske energije od strane Kosovske fondacije za otvoreno društvo (KFOS).

 

Pin It on Pinterest

Share This