Poznati muzičar, reditelj, scenarista, glumac i književnik Nele Karajlić (Nenad Janković) bio je gost Mitrovačkog društvenog kluba, gde je ovdašnjoj publici predstavio svoj poslednji roman ,,Solunska 28- II deo” dok je u diskusiji koja je prethodila ,,Juče, danas, sutra” razgovarao sa publikom o umetničkom izrazu kao sredstvu kritike društva.

Karajlić poručuje: ,,Ako hoćeš kvalitetnu satiru, moraš da se baviš univerzalnim, vanvremenskim društvenim, odnosno karakternim anomalijama, što automatski znači da se dnevno-političkog manira moraš čuvati po svaku cenu. To podrazumeva da je glavna fora – metafora, kao legitimna stilska figura, dok bi glavna parola večno aktuelog satiričara bila – nikada direktni politički, verski ili nacionalni kontekst.“

Sa druge strane, Karajlić smatra da je duh glavni pokretač svega te da on svoj duh neguje blagovremenim dolaskom na Kosovo koje je sa svim svetinjama koje se na njemu nalaze, izvorište stvaralačke energije. Govoreći o tehnološkom talasu i eri informacionih tehnologija, Karajlić ističe da je danas gotovo nemoguće napraviti nešto nalik ,,Nadrealistima” jer se danas televizijski termini skupo naplaćuju a i ,,buka je prevelika”, kritikuju svi, kritikuju glasno i u tom kritičkom žamoru, teško je razaznati kvalitetnu reč. A ,,Nadrealisti”, oni su, kako njihov idejni tvorac, kaže bili ,,parodija televizije”.

,,Mi smo ušli u jednu tehnološku fazu, koju ja nazivam faza buke. Telefoni su postali nešto što je postalo pristupačno svim slojevima društva. Šta je tehnološka revolucija napravila? Napravila je nešto što je savršeno za svaku vlast. Napravila je buku. Ta kritika koja postoji, koja je konstruktivna i duhovita, mi ne možemo da je čujemo od te buke”, kaže Karajlić.

On napominje da i danas postoje umetnici koji odbijaju da slepo prate autoritete, te da je pozitivno kada se umetnik umeša u politiku. A nakon svih umetničkih govora kojima se obraćao javnosti, od muzike, preko filma, Karajlić je stigao do klasične književnosti u koju je ušao prvencem ,,Fajront u Sarajevu”. Njegov poslednji roman ,,Solunska 28” izazvao je ogromnu pažnju javnosti. Najpre prvi, potom drugi njegov deo, a autor je najavio da treba očekivati i treći, jer je sa izdavačem ,,Lagunom” dogovoreno da knjiga izađe u formatu trilogije. Ovom knjigom, Karajlić je pokazao da ume da ,,priča priču” upustivši se u ozbiljan književni rad, jer pisati o Beogradu u zadatom istorijskom trenutku kakav je period između dva rata, bio je ozbiljan istraživački podvig. Govoreći o srpskom društvu danas, Karajlić kaže da je kultura jedini način da se izbavimo iz svega što je nakon ratova ostalo. A pod kulturom, on podrazumeva, kako knjigu, rokenrol ili dobar film, tako i sport , nauku… Njegova poruka je da se kulturom osvaja svet, a da je najbolji primer za to upravo Zapad.

Druženje mitrovačke publike sa Neletom Karajlićem organizovala je NVO ,,Aktiv” uz podršku Kosovske fondacije za otvoreno društvo.

Pin It on Pinterest

Share This