Izborom Džoa Bajdena za predsednika SAD-a, politika Bele kuće prema dijalogu između Beograda i Prištine biće određena ponovnim približavanjem Amerike i Evrope, zaključeno je na debati “Američki predsednički izbori: dve strane iste medalje?”. Bajdenova administracija bi se vratila na politiku koja je vođena pod Obamom, kada su se SAD povukle iz Evrope i prepustile Evropljanima da rešavaju probleme na svom kontinentu. Bela kuća bi, sa svoje strane, podsticala Beograd i Prištinu da postignu sporazum o normalizaciji međusobnih odnosa u okviru procesa koji bi vodila Evropska unija.

Debata “Američki predsednički izbori: dve strane iste medalje?” održana je 5. novembra u okviru projekta “Mitrovički društveni klub” koji sprovodi NVO Aktiv uz podršku Kosovske fondacije za otvoreno društvo (KFOS). Učešće na ovoj debati uzeli su Ivan Vujačić, profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i ambasador SR Jugoslavije, Srbije i Crne Gore i Srbije u SAD-u u periodu od 2002. do 2009. godine, Mark Baskin, profesor na Američkom univerzitetu na Kosovu i Kejleb Vau, šef odseka za javne politike u NVO Aktiv. Debatu je moderirao Ognjen Gogić, šef kancelarije NVO Aktiva u Prištini.

Ivan Vujačić je tokom debate ocenio da i Srbi i Albanci greše u očekivanjima od Bajdena. Prema njegovim rečima, Bajden je bio jako potresen kada je došlo do paljenje crkava tokom martovskog nasilja 2004. godine. Albanska strana, prema Vujačiću, neće od njega dobiti “blank ček” da radi šta hoće, kako se neki nadaju. Sa druge strane, on smatra da greše i oni Srbi koji misle da dolazi neko ko će ponovo da vrši pritisak na njih jer su ta vremena pošla. Umesto toga, Bajden će nastojati da popravi odnose s Evropom, kao prirodnim partnerom SAD-a, što će odrediti i njegov odnos prema Kosovu. Dok se Amerika bude bavila međunarodnim problemima koji su za nju važniji, pitanje Kosova će biti prepušteno Evropljanima budući da pripada njihovom geopolitičkom prostoru.

Kejleb Vau je konstatovao da je za vreme Trampa došlo do preokreta u američkoj spoljnoj politici. Tramp je tretirao EU kao protivnika i bavio se Balkanom samo zbog trke za uticajem na ovom prostoru. Vau je zaključio da Tramp ne zna mnogo o balkanskom prostoru, niti ga on naročito interesuje. Vašingtonski sporazum koji su Beograd i Priština potpisali pod Trampovim okriljem u septembru bio je samo politička predstava koja je korišćena u predizborne svrhe.

Prema oceni Marka Baskina, Bajden će težiti da uspostavi bolje i konstruktivnije veze sa EU. On smatra da bi Bajednova administracija podsticala Prištinu da postigne sporazum sa Beogradom, ali da ne treba očekivati veliko mešanje Amerike u taj proces. Američka ambasada u Prištini nema onu ulogu koju je imala pre deset godina. Kako je naveo, Balkan nije toliko važan za Ameriku tako da će Bajden umesto toga težiti da rešava puno važnije probleme za Ameriku.

Ivan Vujačić ocenjuje da bi Amerika mogla da ima važnu ulogu u normalizaciji odnosa između Beograda i Priština zbog autoriteta koji ima na Kosovu. Kako je naveo, podeljenost albanskog društva na Kosovu može biti ograničavajući faktor u postizanju sporazuma, dok Amerika može da izvrši pritisak na albansku stranu da prihvati sporazum.

Povodom očekivanja koje su lideri u Beogradu i Prištini imali u pogledu ishoda izbora, Kejleb Vau ocenio je da bi Beogradu i Prištini pobeda Trampa dala veći stepen fleksibilnost za razgovore o podeli Kosova. Kako je primetio, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na Trampa gledao kao na nekoga ko se ne bi previše mešao u unutrašnju politiku u Srbiji, niti u politiku Srbije prema Kosovu i regionu. Sa druge strane, albansko društvo je smatralo da bi za razliku od Trampa Bajden bio predvidiv, kao i da bi njegov izbor doveo do povratka politike koju je Amerika prethodnih godina vodila prema Kosovu.

Svi učesnici debate su ocenili da, za razliku od Trampa, Bajden ima jasnu predstavu o tome šta se dešava na Balkanu. Međutim, takođe su se usaglasili u ocenili da ovaj prostor nije toliko važan da bi se našao na agendi Bajdena ukoliko postane američki predsednik jer će imati druge prioritete.

Postupke predsednika Trampa u spoljnoj politici Ivan Vujačić je okarakterisao kao demontiranje međunarodnog sistema u čijem stvaranju je Amerika imala veliku ulogu a to ju je dovelo u apsurdnu situaciju da postane faktor neizvesnosti za ceo svet. Bajden će, prema njegovoj oceni, pokušati da vrati Ameriku u multilateralne strukture, ali da će naslediti probleme koje neće tako lako moći da rešava. Mark Baskin ocenjuje da bi izbor Bajdena uveo predvidivost u američku politiku, što kod Trampa nije bio slučaj. Ipak, i on smatra da Bajdenu neće biti lako, naročito u unutrašnjoj politici. Kako zaključuje, Trampa smo potcenili, a posledice njegove politike će biti dalekosežne i na unutrašnjem i na spoljnom planu.

VIDEO:

Pin It on Pinterest

Share This