Vesti

Zagovarački forum

15. oktobra Centar građanske energije bio je domaćin zagovaračkog foruma, koji za cilj ima za cilj ukljucivanje i povezivanje građana, organizacija civilnog drustva i medija sa lokalnim samoupravama u deset opština sa srpskom većinom, a radi zastupanja i unapređenja transparentnosti i odgovornosti lokalnog nivoa vlasti.

Opširnije...

Održana prva predavanja na Školi evropskih integracija 2018.

Prva dvodnevna radionica u nizu na modulu vladavine prava ovogodišnje Škole evropskih integracija održana je 28. i 29. septembra u Centru građanske energije u Mitrovici.

Opširnije...

Predstavljanje Analize trendova

Centar građanske energije je 25. septembra u Severnoj Mitrovici bio domaćin prezentaciji Trend analize za 2018. godine, čiji je autor NVO Aktiv. Ovaj izveštaj je produkt godišnjeg istraživanja javnog mnjenja koji se sprovodi u četiri opštine na severu: Severna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan, gde je učestvovalo 800 ispitanika. Rezultati Trend analize su prezentovani od strane šefa kancelarije za praktične politike, Caleb Waugh-a. Maja Fićović, novinarka Radija Kosovska Mitrovica, imala je ulogu moderatorke diskusije, dok je Nenad Radosavljević, direktor TV Mir iz Leposavića, pružio kritički osvrt na nalaze istraživanja u ulozi paneliste. Tokom prezentacije su razmatrani najvažniji nalazi ovogodišnje trend analize.

Opširnije...

Uprkos pojačanom prisustvu policije, stanovništvo na severu Kosova se ne oseća sigurno

NVO Humani centar Mitrovica danas je predstavio mesečni izvestaj za juli mesec, tj. rezultate “Securymetar”-a, projekta koji predstavlja inicijativu sa namerom da se ocene bezbednosni problemi u četiri opštine na severu Kosova od strane civilnog društva.

Opširnije...

Potrebno pojednostavljenje modela glasanja na Kosovu

O izbornim pravima i integritetu izbora na Kosovu govorilo se danas u Centru građanske energije na radionici organizovanoj od strane NVO ,,Aktiv” i Instituta Demokratija za razvoj (D4D) uz podršku Federalnog odeljenja spoljnih poslova Ambasade Švajcarske. Na ovoj diskusiji učešće su uzeli predstavnici institucija koji su i najodgovorniji za izborni proces- iz Sekretarijata Centralne izborne komisije (CIK), Đemajl Pećani, ispred Komisije za prigovore i žalbe, Mulj Desku, glavni tužilac Osnovnog suda u Mitrovici, Šućri Sulja, relevantni aktivisti civilnog sektora, ali i svi građani zainteresovani za ovu tematiku.

Opširnije...

Održana prva predavanja u okviru Škole evropskih integracija 2018.

Uvodnim seminarom u Vrnjačkoj Banji održanim ovog vikenda počeo je peti ciklus Škole evropskih integracija.

Opširnije...

NVO Žensko pravo i Kancelarija ombudsmana na Kosovu: Ljudska prava ugrožena su politikom

NVO „Žensko pravo“ organizovala je u Centru građanske energije trening za predstavnike civilnih organizacija u vezi primene Zakona o ljudskim pravima a u okviru koga je i Zakon o rodnoj ravnopravnosti kao i Zakon o radu institucije ombudsmana.

Opširnije...

Članice "Empirike" u Gračanici o delovanju i ciljevima

GRAČANICA- Predstavnici desetak srpskih nevladinih organizacija juče su na sastanku u Gračanici usaglasili i potpisali dokument koji definiše ciljeve, organizacioni princip i delovanje zagovaračke platforme – "Empirika".

Opširnije...

Securymetar - Ocena stanja bezbednosti na severu Kosova

Mesečni izveštaj o stanju bezbednosti na severu Kosova "Securymetar" sa osvrtom na mesec jun, predstavljen 3. jula je u Centru građanske energije. NVO Humani Centar Mitrovica, koja je autor ovog izveštaja, mesečno popisuje bezbednosne incidente na severu, prati lokalne i odbore za bezbednost na centralnom nivou i daje zaključke i preporuke institucijama zaduženim za bezbednost.

Opširnije...

Javni čas baleta u CEC-u

Većina gradova u srpskim sredinama na Kosovu nema školu klasičnog baleta, Severna Mitrovica i Zubin Potok se ponose svojim Baletskim studiom “Dunja Nikolić”. Prostorija za balet ,ružičaste lepršave haljinice  prava su oaza snova svake devojčice.Vesele i razdragane već na prve taktove muzike ozbiljno zauzimaju baletski stav. Tako to kreće sa početničkim osnovama držanja i pokretima. Majušne balerine se upoznaju sa tehnikom i pravilima od pete, šeste godine.

Opširnije...

Forum teatar: Skrivena lica

Glumačka ekipa NVO Artpolis-a je u četvrtak, 21. juna u Centru građanske energije odigrala predstavu koja predstavlja sintezu jedne aktuelne teme – rodnog nasilja sa ambijentalnim komforom i privatnosti koju nudi odlazak na psihoterapiju.

Opširnije...

PRODUŽEN ROK ZA PRIJAVU NA KONKURS ŠKOLE EVROPSKIH INTEGRACIJA

Zbog velikog interesovanja rok za podnošenje prijava na konkurs Škole evropskih integracija produžen je do 28. juna!

Opširnije...

Poziv za prijavu na konkurs Škole evropskih integracija

NVO ,,Aktiv” poziva sve zainteresovane službenike javnih institucija i institucija lokalne samouprave, članove organizacija civilnog društva, predstavnike medija i poslovnog sektora, kao i studente postdiplomskih studija sa severa Kosova da se prijave za novi ciklus Škole evropskih integracija, koji će biti održan u Severnoj Mitrovici od 1. jula (uz jednomesečnu letnju pauzu).

Opširnije...

Prevodi dokumenata sa albanskog na srpski jezik loši i skupi

Cena prevoda sa albanskog na srpski ili obrnuto, samo jedne stranice u nekim kosovskim ministarstvima je preko 10 evra. Pored toga što je prevod uglavnom loš on je i veoma skup, pokazuje izveštaj koji uradila NVO „Aktiv“ o kvalitetu prevoda kosovskih zakona sa albanskog na srpski jezik.

Opširnije...

Forum Future - "Vučić i Tači učili iz boljih udžbenika istorije"

Istorijski konflikti između Srba i Albanaca nisu imali zastrašujuće dimenzije i treba se suočiti sa prošlošću, poručeno je, između ostalog, danas sa “Forum Future” koji je održan u Severnoj Mitrovici.

Opširnije...

Međuinstitucionalna saradnja i sveobuhvatno učešće neophodni u suzbijanju nasilnog ektremizma i radikalizma

Kosovski centar za bezbednosne studije (KCSS), u saradnji sa NVO ,,Humani centar Mitrovica” (HCM) održao je u Centru građanske energije okrugli sto nazvan ,,Sprečavanje verskog, etničkog i političkog ekstremizma na Kosovu: Perspektiva zajednice Severne Mitrovice”. Panelisti, Ljuljzim Fuštica, nacionalni koordinator u pružanju informacija o ekstremizmu i radikalizmu, Vesko Mirković, iz policijske stanice Severna Mitrovica, Veroljub Petronić, NVO HCM i moderator Mentor Vrajoli, istraživač KCBS-a govorili su o izazovima nasilnog ekstremizma u Severnoj Mitrovici. Ukazano je na bitnost sprovođenja ,,Nacionalne strategije za sprečavanje nasilnog ekstremizma i radikalizma koji dovodi do terorizma 2015- 2020” i pozvani pripadnici civilnog društva i predstavnici lokalne zajednice da daju svoj doprinos u spovođenju ovog dokumenta.

Opširnije...

OEK ,,Sinergija" predstavila rezultate šestomesečnog projekta

Članovi omladinsko- edukatinog kluba ,,Sinergija" predstavili su u Centru građanske energije konkretne rezultate šestomesečnog projekta koji je su sprovodili od sredine novembra 2017. do sredine maja 2018. godine. Prezentaciji su prisustvovali brojni predstavnici nevladinih i međunarodnih organizacija, mladih i medija. Pored predstavljanja rezultata govorilo se i o Analizi o stavovima mladih prema rodnoj ravnopravnosti koja je proizvod ovog šestomesečnog programa.

Opširnije...

Ukoliko novinar sebi prizna pravo na autocenzuru, priznao je da neće da se bavi ovim poslom

Novinari su tu zato što je vekovima postojala potreba da čovek dobije informaciju. Deklaracije i novinarski kodeksi su samo stavili na papir ono što je bila ljudska potreba. Iz toga je proizašlo i jedno od osnovnih ljudskih prava, a to je pravo na slobodu mišljenja. Kada pređemo granicu da nema prava na slobodu mišljenja, onda je novinarima najčešće ugroženo bazično ljudsko pravo, a to je pravo na život. Kada dozvolimo da se jedno pravo potre zato što je u nekom trenutku to nekome potrebno, u sledećem trenutku će biti ugroženo osnovno ljudsko pravo, koje nema veze sa novinarstvom.

Opširnije...

Info sesija: Verifikacija diploma Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici

Informativna sesija o verifikovanju diploma Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici za potrebe upošljavanja u kosovske institucije održana je u Centru građanske energije od strane NVO ,,European centre for minority issues Kosovo (ECMI)“.

Opširnije...

SARADNJA NEVLADINOG SEKTORA I MEDIJA U ADRESIRANJU KORUPCIJE

Završena je obuka za organizacije civilnog društva na temu "Saradnja medija i civilnog društva u adresiranju korupcije" u Severnoj Mitrovici, obuku organizovali NVO Aktiv i CiviKos u okviru projekta USAID-a Transparentne, Efikasne i Odgovorne Opštine TEAM. Ova obuka pruža mogućnosti za nastavak sticanja znanja o javnim nabavkama sa fokusom na rešavanju korupcije. Ovom prilikom podeljeni su sertifikati za sve učesnike.

Opširnije...
«1 2 3 4 5 6 7 8 »

Facebook