Vesti

Forum Future: “Imamo ozbiljan problem ako ne bude dogovora između SRB i KS”

Sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova neophodan je. On treba da garantuje multietnički karakter Kosova, a budućnost odnosa između Srba i Albanaca zavisi od diskursa Prištine i Beograda. Ovo je rečeno na konferenciji o “budućnosti odnosa Srba i Albanaca” koja je održana danas u Severnoj Mitrovici.

Opširnije...

Forum Future: Budućnost odnosa Srba i Albanaca

NVO Aktiv iz Severne Mitrovice ima zadovoljstvo da vas pozove na Forum Future konferenciju na kojoj će se govoriti o budućnosti odnosa Srba i Albanaca.

Opširnije...

Zagovarčka platforma Empirika apeluje: povećanje taksi preti ugrožavanju regionalne stabilnosti

Članice zagovaračke platforme Empirika - organizacije civilnog društva, koje su i potpisnice ovog saopštenja, izražavaju veliku zabrinutost povodom nedavnih inicijativa i odluka kosovskih vlasti kojima su uvedeni nameti na robni promet iz Srbije i BiH. Ove odluke su protivne odredbama definisanim Sporazumom o slobodnoj trgovini u centralnoj Evropi (CEFTA) i ugovornim obavezama potpisanog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Takođe, svedoci smo da ovi jednostrani akti doprinose daljem pogoršavanju bezbednosnih prilika na Kosovu, koji prete da ugroze teško stečeni mir i dodatno nas udaljavaju od procesa dijaloga i započete normalizacije odnosa.

Opširnije...

ŠEI 2018: Studijska poseta Beogradu

Polaznici ovogodišnje Škole evropskih integracija u okviru redovnog programa posetili su srpske intitucije i organizacije u Beogradu 6. i 7. decembra.

Opširnije...

Forum Future: Međusobne percepcije Srba i Albanaca na Kosovu

Skoro 80% srpskog i albanskog stanovništva može da prihvati još bliži vid saradnje sa pripadnicima druge nacionalnosti, pokazalo je istraživanje koje je sprovela NVO “Aktiv” iz Severne Mitrovice o stereotipima između Srba i Albanaca na Kosovu.

Opširnije...

Pozivnica - Forum Future

NVO Aktiv iz Severne Mitrovice ima zadovoljstvo da vas pozove na konferenciju Forum Future o stereotipima između Srba i Albanaca na Kosovu. Konferencija će biti održana 7. decembra od 13 časova u Centru građanske energije u Severnoj Mitrovici.

Opširnije...

Održana druga radionica na Školi evropskih integracija

U okviru Škole evropskih integracija u Centru građanske energije danas je održan i drugi deo radionice na temu vladavine prava na lokalnom nivou.

Opširnije...

Omogućeno priznavanje srpskih brakova i registracija rođenja i smrti uz srpske izvode u kosovskom sistemu

Početkom septembra ove godine u opštinama na Severu, a ranije i širom Kosova, počela je da se sprovodi odluka MUP-a Kosova kojom je moguće na osnovu srpskih izvoda iz matičnih knjiga rođenih, umrlih i venčanih izdatih do 14. septembra 2016. izvršiti upis civilnog stanja, odnosno verifikovati brak ili registrovati rođenje ili smrt članova porodice u centralnom kosovskom registru građana, rečeno je juče na konferenciji koju je u CEC-u organizovala nevladina organizacija LINK.

Opširnije...

I nakon godinu dana, integracija pravosuđa je nepotpuna

Jedan od glavnih uzroka neefikasnosti pravosuđa na severu Kosova je nedostatak prevodilaca, a samim tim i neadekvatnog prevoda, zaključak je konferencije o stanju u pravosuđu koja je juče održana u Centru građanske energije.

Opširnije...

ŠEI 2018: Vladavina prava na lokalnom nivou

O vladavini prava na lokalnom nivou govorilo se danas u okviru druge po redu redionice na Školi Evropskih integracija.

Opširnije...

U poseti Osnovnom sudu u Severnoj Mitrovici

Grupa vladavine prava ovogodišnje Škole evropskih integracija bila je danas poseti Osnovnom sudu u Severnoj Mitrovici.

Opširnije...

Zagovarački forum

15. oktobra Centar građanske energije bio je domaćin zagovaračkog foruma, koji za cilj ima za cilj ukljucivanje i povezivanje građana, organizacija civilnog drustva i medija sa lokalnim samoupravama u deset opština sa srpskom većinom, a radi zastupanja i unapređenja transparentnosti i odgovornosti lokalnog nivoa vlasti.

Opširnije...

Održana prva predavanja na Školi evropskih integracija 2018.

Prva dvodnevna radionica u nizu na modulu vladavine prava ovogodišnje Škole evropskih integracija održana je 28. i 29. septembra u Centru građanske energije u Mitrovici.

Opširnije...

Predstavljanje Analize trendova

Centar građanske energije je 25. septembra u Severnoj Mitrovici bio domaćin prezentaciji Trend analize za 2018. godine, čiji je autor NVO Aktiv. Ovaj izveštaj je produkt godišnjeg istraživanja javnog mnjenja koji se sprovodi u četiri opštine na severu: Severna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan, gde je učestvovalo 800 ispitanika. Rezultati Trend analize su prezentovani od strane šefa kancelarije za praktične politike, Caleb Waugh-a. Maja Fićović, novinarka Radija Kosovska Mitrovica, imala je ulogu moderatorke diskusije, dok je Nenad Radosavljević, direktor TV Mir iz Leposavića, pružio kritički osvrt na nalaze istraživanja u ulozi paneliste. Tokom prezentacije su razmatrani najvažniji nalazi ovogodišnje trend analize.

Opširnije...

Uprkos pojačanom prisustvu policije, stanovništvo na severu Kosova se ne oseća sigurno

NVO Humani centar Mitrovica danas je predstavio mesečni izvestaj za juli mesec, tj. rezultate “Securymetar”-a, projekta koji predstavlja inicijativu sa namerom da se ocene bezbednosni problemi u četiri opštine na severu Kosova od strane civilnog društva.

Opširnije...

Potrebno pojednostavljenje modela glasanja na Kosovu

O izbornim pravima i integritetu izbora na Kosovu govorilo se danas u Centru građanske energije na radionici organizovanoj od strane NVO ,,Aktiv” i Instituta Demokratija za razvoj (D4D) uz podršku Federalnog odeljenja spoljnih poslova Ambasade Švajcarske. Na ovoj diskusiji učešće su uzeli predstavnici institucija koji su i najodgovorniji za izborni proces- iz Sekretarijata Centralne izborne komisije (CIK), Đemajl Pećani, ispred Komisije za prigovore i žalbe, Mulj Desku, glavni tužilac Osnovnog suda u Mitrovici, Šućri Sulja, relevantni aktivisti civilnog sektora, ali i svi građani zainteresovani za ovu tematiku.

Opširnije...

Održana prva predavanja u okviru Škole evropskih integracija 2018.

Uvodnim seminarom u Vrnjačkoj Banji održanim ovog vikenda počeo je peti ciklus Škole evropskih integracija.

Opširnije...

NVO Žensko pravo i Kancelarija ombudsmana na Kosovu: Ljudska prava ugrožena su politikom

NVO „Žensko pravo“ organizovala je u Centru građanske energije trening za predstavnike civilnih organizacija u vezi primene Zakona o ljudskim pravima a u okviru koga je i Zakon o rodnoj ravnopravnosti kao i Zakon o radu institucije ombudsmana.

Opširnije...

Članice "Empirike" u Gračanici o delovanju i ciljevima

GRAČANICA- Predstavnici desetak srpskih nevladinih organizacija juče su na sastanku u Gračanici usaglasili i potpisali dokument koji definiše ciljeve, organizacioni princip i delovanje zagovaračke platforme – "Empirika".

Opširnije...

Securymetar - Ocena stanja bezbednosti na severu Kosova

Mesečni izveštaj o stanju bezbednosti na severu Kosova "Securymetar" sa osvrtom na mesec jun, predstavljen 3. jula je u Centru građanske energije. NVO Humani Centar Mitrovica, koja je autor ovog izveštaja, mesečno popisuje bezbednosne incidente na severu, prati lokalne i odbore za bezbednost na centralnom nivou i daje zaključke i preporuke institucijama zaduženim za bezbednost.

Opširnije...
«1 2 3 4 5 6 7 8 9 »

Facebook