Platforma za zastupanje "Empirica"

Učešče Srba sa Kosova u procesu donošenja odluka na lokalnom i centralnom nivou vlasti vrlo je slaba, a konsenzus o njihovom dalekosežnom učešću u političkom sistemu nikada nije postignut. U takvim okolnostima, do sada nije postojalo nekog značajnijeg podsticaja za uključivanje civilnog sektora u procese monitoringa vlasti ili platforme koja bi im olakšala zastupanje određenih rešenja koje se mogu doneti isključivo na visokom političkom nivou. S druge strane, nedavni politički događaji ukazuju na sve veću potrebu otvaranja ovakvih javnih prostora na kojima bi civilni sektor mogao da ostvaruje jednu od svojih najvažnijih uloga – nadgledanje vlasti i uključivanje u procese donošenja odluka. Zbog toga smo i odlučili da napravimo “Empiricu”, platformu za zastupanje građana, sa ciljem da pripadnicima srpske zajednice koja živi na Kosovu pružimo prostor u kojem će oni moći da pokreću svoje inicijative i uključe se u proces donošenja odluka. Ova platforma želi da okupi pripadnike civilnog sektora i podstakne ih na razgovor o važnim temama za srpsku zajednicu, razvijanje predloga praktičnih politika i olakša im njihovo povezivanje sa donosiocima odluka na centralnom i lokalnom nivou. Samim tim, “Empirica” promoviše istraživanja, političke radove i predloge za razvoj novih politika koji, na osnovu empirijskih činjenica, pokazuju da postoje određeni problemi koji muče pripadnike srpske zajednice.

Vesti

Međusobne percepcije Srba i Albanaca na Kosovu

Nevladina organizacija "Aktiv” organizovala panel diskusiju o tome kako Srbi i Albanici na Kosovu vide jedni druge i kako doprineti boljem zajedničkom suživotu oba naroda u budućnosti.

Opširnije...

Konferencija “Međusobne percepcije Srba i Albanaca na Kosovu”

NVO Aktiv ima zadovoljstvo da Vas pozove na konferenciju “Međusobne percepcije Srba i Albanaca na Kosovu”

Opširnije...

Kosovo: zona posebnih pasoša

Sloboda kretanja državljana Srbije sa prebivalištem na Kosovu, imaoca pasoša izadatih od strane Republike Srbije, znatno je ugrožena usled ograničene ili nemoguće upotrebe pomenutih putnih isprava. Ovakva situacija uzrok je, u prvom redu, labavo određenog Briselskog sporazuma koji ostavlja previše prostora za različito tumačenje, implementiranje, a nadalje u praksi i javljanje birokratskih problema.

Opširnije...

Održan forum "Proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine"

1 decembra 2017, u prostorijama AKTIV-a održan je forum “Proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine” organizovanom u dva panela. Na prvom panelu se govorilo o svebouhvatnom sporazumu za normalizaciju odnosa u kontekstu pravno obavezujućeg akta kao uslovu za dalju integraciju u evropsku uniju Beograda i Prištine, dok se na drugom panelu govorilo o procesima integracije i evropskim persepktivama Srbije i Kosova.

Opširnije...

Što pre rešiti problem pristupa identifikacionim dokumentima na Kosovu

KOSOVSKA MITROVICA - I pored činjenice da svi žitelji Kosova imaju pravo na dvojno državljanstvo i na dvojna dokumenta, Vlada Kosova ne uspeva da građanima obezbedi pristup najosnovnijim uslugama.

Opširnije...

Pristup dokumentima na Kosovu: glavna prepreka u integraciji nevećinskih zajednica

NVO AKTIV 27. juna organizuje konferenciju u okviru platforme za zastupanje Empirika na temu “Pristup dokumentima na Kosovu: glavna prepreka u integraciji nevećinskih zajednica”. Konferencija će se održati u prostorijama Centra građanske energije sa početkom u 11:00 časova.

Opširnije...

Udžbenici na Kosovu: lokalni problem - regionalna praksa

29. marta od 11:00 u Prištini, NVO AKTIV je održao konferenciju povodom problema distribucije i uvoza nastavnih udžbenika iz Srbije za škole i učenike na Kosovu koji nastavu pohađaju po planu i programu Republike Srbije. Na konferenciji su učestvovali kosovski Ombusman, gdin Hiljmi Jašari, zamenik kosovskog ministra za obrazovanje gdin Usmen Baldži, predsednik albanskog nacionalnog veća u Srbiji, gdin Jonuz Musliu i gdin Ranđel Nojkić, bivsi direktor PTT Srbije za Kosovo.

Opširnije...

Empirica: Neophodna informativna kampanja o sporazumu o registarskim tablicama

Četiri nevladine organizacije sa Severa Kosova ( ACDC, Humani Centar, Radio kontakt plus i AKtiv) organizovale su konferenciju o postignutom sporazumu Beograda i Prištine o registarskim tablicama u okviru zagovaračke platforme Empirica. Na konferenciji je zatraženo da se sprovede informativna kampanja od strana koje su učestvovale u dijalogu, uključujući i kancelariju EU na Kosovu.

Opširnije...
«1 2 3 4 »