Empirica: Neophodna informativna kampanja o sporazumu o registarskim tablicama

Četiri nevladine organizacije sa Severa Kosova ( ACDC, Humani Centar, Radio kontakt plus i AKtiv) organizovale su konferenciju o postignutom sporazumu Beograda i Prištine o registarskim tablicama u okviru zagovaračke platforme Empirica. Na konferenciji je zatraženo da se sprovede informativna kampanja od strana koje su učestvovale u dijalogu, uključujući i kancelariju EU na Kosovu.

Ove četiri organizacije, uključujući i OEK Sinergija, čiji predstavnik nije učestvovao na konferenciji, odradile su istraživanje anketiranjem 202 građana iz četiri severne opštine, i njega je predstavila moderatorka Maja DImitrijević, menadžerka Centra građanske energije.

Miloš Kabašić iz organizacije ACDC smatra da se sporazum o registarskim tablicama po transparentnosti ne razlikuje ni od kojeg drugog prethodnog, što su pokazale i ankete. On kaže da će najviše promena uslediti za građane sa severa, jer su građani sa juga već ranije morali da izvade kosovske saobraćajne isprave da bi mogli nesmetano da se kreću po Kosovu. I dalje postoji određeni strah da će tablice ukazivati na nacionalnost, a takođe, samo 3,5% Srba ima kosovska saobraćajna dokumenta, pa se i za to mora naći neki mehanizam.

Direktor NVO Humani centar Mitrovica Veroljub Petronić kaže da stikeri mogu uticati na bezbednost onih koji vozilima upravljaju. "Kad pogledamo ko i odakle sa Kosova ide u Srbiju i obrnuto. Albanci takodje putuju za Srbiju, Albanci iz Preseva, Bujanovca, Medvedje dolaze na Kosovo. Većina njih ima Vranjske tablice. Ovaj sporazum sa stikerima na neki nacin markira potencijalnu metu. Povecava se objekivan osecaj straha. Pretnja je tu. Ne zna se kada i kome se moze desiti neki konflikt, upravo zbog tih obelezavanja." Takođe je dodao da će on svoj auto i dalje registrovati na KM table dok god može, jer je situacija i dalje vrlo nejasna, a ne postoji nikakva uredba koja zabranjuje registrovanje vozila na KM table u Raški. 

Aca Mitić iz NVO Aktiv je rekao da Ukoliko dodje do preregistracije na RKS ili KS, u administrativnoj kancelariji cemo morati da damo kosovski indentifikacioni dokument, to je jedan vid latentne integracije i latentnog uzimanja identifikacionog dokumenta. Sama situacija je nejasna a i početak implementacije kasni, pa se stoga ništa ne može precizno objasniti.

Sa medijske strane dogovor posmatra i Kontakt plus radio. Novinar Jelena Marković kaže da su mediji gotovo isključeni iz ovog sporazuma, kao i iz svakog drugog, i da se njihova uloga sastoji u tome što čekaju saopštenja ili izjave aktera potpisanih sporazuma koje su često kontradiktorne, pa su oni osuđeni da čitaju između redova, što građani mogu shvatiti na više načina. Takođe, veliku pomoć bi imali od izjava lokalnih zavaničnika, ali do njih je, po rečima Jelene Marković, gotovo nemoguće doći.

Prisutne organizacije su se složile da se što skorije mora inicirati informativne kampanje o svim elementima sporazuma, konkretnim tehničkim rešenjima o slobodi kretanja, u skladu sa dogovorenim obavezama dveju strana, uključujući i kancelariju Evropske unije na Kosovu.